FAQ – Usein kysytyt kysymykset

 

Mitä on akupunktio?

 

Akupunktio on n. 5000 vuotta vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta alkujaan käsiteltiin terävillä kivillä ihon tarkoin määritellyistä pisteistä. Sittemmin menetelmä on kehittynyt ja nykyään hoitoon käytetään todella ohuita neuloja, läpimitaltaan moninkertaisesti ohuempia kuin injektioneulat. Päämeridiaaneja on 12kpl ja sivumeridiaaneja luo-kanavia on 8kpl. Ne ovat kiinalaisen lääkinnän käsitteen mukaan kanavia, jotka kulkevat kehon läpi ja kuljettavat verta ja qitä jokaiseen ruumiinosaan – qi tarkoittaen elämän voimaa, ilmaa ja energiavirtaa.

 

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan määräytyvät akupunktiopisteet, joita on 361kpl, ovat pisteitä meridiaaneilla ja luokanavilla. Lisäksi on kymmeniä extrapisteitä. Kouluttautuneet akupunktiota harjoittavat hoitajat ovat näin olleen tietoisia jokaisesta kehon kanavasta ja pisteestä, joihin akupunktioneuloja voidaan vaivasta riippuen käyttää.

 

 

Kuinka monta kertaa hoidoissa pitäisi käydä?

 

Hoitojen pituus vaihtelee hyvin paljon hoidettavan vaivan vakavuuden ja kroonisuuden mukaan. Tyypillisesti hoidoissa käydään alkuun 1-2 kertaa viikossa. Laittamalla minulle viestiä voimme keskustella hoitojen pituuden suosituksesta, joillekin riittää pari viikkoa kun taas toisten pitää käydä hoidoissa useampi kuukausi pitkäkestoisempia tuloksia varten.

 

 

Onko akupunktion tehosta tieteellistä näyttöä?

 

Akupunktion toimimisen vahvistamiseksi on tehty lukuisia onnistuneita tutkimuksia mm. kivun hoitoon liittyen, jolloin akupunktio on näyttäytynyt yhdeksi parhaista vaihtoehdoista. Myös masennuksen hoito akupunktiolla lääkehoidon ohessa on todettu toimivaksi. 

 

Akupunktiosta on myös onnistuneita tutkimuksia mm. syöpähoidoista aiheutuneen pahoinvointiin ja uupumukseenkrooniseen ummetukseen, erilaisiin päänsärkyihin - migreeniin.

 

Täältä löydät Maailman terveysjärjestön WHO:n selvityksen akupunktiotutkimuksesta ja luettelon sairauksista ja oireista mihin akupunktion teho on tieteellisesti tutkittu ja osoitettu.

 

Akupunktiolla voidaan hoitaa mm lapsettomuutta, helpottaa synnytyksen käynnistymistä sekä auttaa maidoneritystä.

 

Akupunktio on todella tehokas kivun lievittäjä kaikissa nivelvaivoissa. Polvikipuun akupunktiolla saadaan helpotusta usein välittömästi, koska akupunktio on ainut hoitokeino, jolla aktivoidaan kehon omaa polvinivelnesteen tuotantoa eli polven voiteluainetta.

 

 

Miten varaudun hoitoon?

 

Tule omana itsenäsi, mitään erikoisempia valmisteluita hoitoon tulemiseen ei tarvi. Olisi kuitenkin suotavaa, että et tulisi suoraan raskaan aterian jälkeen hoitoon. Raskasta liikuntaa on hyvä välttää samana päivänä. Tärkeintä on juoda hoidon jälkeen paljon vettä. Akupunktiohoidon jälkeen voit tuntea olosi raukeaksi ja sinua voi myös paleltaa tavallista enemmän. Anna aikaa itsellesi palautua ja rentoutua hoitopäivänä. 

 

 

Miksi akupunktio?

 

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukainen akupunktio on hoitotekniikka, missä tarkoituksena on herättää potilaan omat voimat korjaamaan kehon ongelmia, joten kyseessä on luonnonmukainen lääkkeetön hoitomuoto. 

 

Minun erityisen kiinnostuksen kohteita ovat kolmoishermosärky, niska/hartia ja selkäkivut, välilevyongelmat ja kivut, päänsärky/migreeni sekä suolisto-oireiden hoito.