Mitä on akupunktio?

 

Akupunktio on n. 5000 vuotta vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta alkujaan käsiteltiin terävillä kivillä ihon tarkoin määritellyistä pisteistä. Sittemmin menetelmä on kehittynyt ja nykyään hoitoon käytetään todella ohuita neuloja, läpimitaltaan moninkertaisesti ohuempia kuin injektioneulat.

Akupunktiopisteet sijaitsevat meridiaaneilla, kiinalaisen lääkinnän käsitteen mukaan kanavilla, jotka kulkevat kehon läpi ja kuljettavat verta, nesteitä ja Qitä jokaiseen ruumiinosaan – Qi tarkoittaen elämän voimaa, ilmaa ja energiavirtaa.

 

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan määräytyvät pisteet, joita on 361kpl sijaitsevat kanavilla, joita kutsutaan myös meridiaaneiksi. Lisäksi on kymmeniä extrapisteitä. Kouluttautuneet akupunktiota harjoittavat hoitajat ovat tietoisia jokaisesta kehon kanavasta ja pisteestä, joihin akupunktioneuloja voidaan vaivasta riippuen käyttää.

 

 

Mihin oireisiin akupunktiota voi käyttää?

 

Esimerkiksi seuraaviin:

Päänsärky, migreeni, Horton

Ylä-ja alaselkäkipu

Niskahartiakipu ja jumi

Issiasvaivat

Polvikipu

Kaikki jalkojen kivut

Kaikki reumaattiset kivut

Kaikki hermokivut

Kaikki käsivaivat

Olkapäävaivat

Tenniskyynärpää

Rannekanavaoireyhtymä

Kuukautiskivut

Kaikki gynekologiset vaivat

Epäsäännölliset kuukautiset

PMS-oireet

Lapsettomuus

Vaihdevuodet

Synnytyksen käynnistäminen

Raskauspahoinvointi

Skolioosi

Astma, yskä

Silmävaivat

Tinnitus

Asentohuimaus

Masentuneisuus, ahdistuneisuus

Väsymys, uupumus,

Stressi

Unettomuus

Kaikenlaiset suolisto-oireet

jopa Chronin tauti

Allergiat

Närästys

Purentalihasten rentoutus

ja lukemattomiin muihin oireisiin ja vaivoihin

 

 

Kuinka monta kertaa hoidoissa pitäisi käydä?

 

Hoitojen pituus vaihtelee hyvin paljon hoidettavan vaivan vakavuuden ja kroonisuuden mukaan. Tyypillisesti hoidoissa käydään alkuun kerran viikossa. Aina alkuhaastattelun jälkeen voimme keskustella hoitojen pituuden tarpeellisuudesta, joillekin riittää pari kertaa, kun taas toisten pitää käydä hoidoissa useampi kuukausi pitkäkestoisempia tuloksia varten. Onpa joskus käynyt niinkin, että asiakkaan vaiva on lähtenyt kertahoidolla! Tämä on toki harvinaista, mutta täysin mahdollista.

Osa jatkaa säännöllistä hoidossa käyntiä, esim kerran tai kaksi kuussa. 

 

 

Onko akupunktion tehosta tieteellistä näyttöä?

 

Akupunktion toimimisen vahvistamiseksi on tehty lukuisia onnistuneita tutkimuksia mm. kivun hoitoon liittyen, jolloin akupunktio on näyttäytynyt yhdeksi parhaista vaihtoehdoista. Myös masennuksen hoito akupunktiolla lääkehoidon ohessa on todettu toimivaksi. 

Akupunktiosta on myös onnistuneita tutkimuksia mm. syöpähoidoista aiheutuneen pahoinvointiin ja uupumukseen, krooniseen ummetukseen, erilaisiin päänsärkyihin - migreeniin. Akupunktiolla voidaan hoitaa kaikkia sairauksia ja vaivoja, muttei syöpää. 

 

Akupunktio on merkitty vuonna 2010 Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön edustavaan luetteloon

 http://https://ich.unesco.org/en/RL/acupuncture-and-moxibustion-of-traditional-chinese-medicine-00425 

 

 

Miten varaudun hoitoon?

 

Tule omana itsenäsi, mitään erikoisempia valmisteluita hoitoon tulemiseen ei tarvi. Olisi kuitenkin suotavaa, että et tulisi suoraan raskaan aterian jälkeen hoitoon. Voimakasta liikuntaa on hyvä välttää samana päivänä kuten myös saunomista. Tärkeintä on juoda hoitopäivänä paljon vettä. Akupunktiohoidon jälkeen voit tuntea olosi raukeaksi ja sinua voi myös paleltaa tavallista enemmän. Anna aikaa itsellesi palautua ja rentoutua hoidon jälkeen. Akupunktiohoito ei lopu siihen, kun neulat otetaan pois kehosta, vaan hoito jatkuu 3-4 vrk. Voit tänä aikana tuntea erilaisia tuntemuksia kehossa. Tärkeää on suojata itsensä kylmältä hoidon jälkeisinä päivinä. 

 

 

Miksi akupunktio? 

 

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukainen akupunktio on hoitotekniikka, missä tarkoituksena on herättää potilaan omat voimat korjaamaan kehon ongelmia, joten kyseessä on luonnonmukainen lääkkeetön hoitomuoto. 

Akupunktiolla voidaan hoitaa mm lapsettomuutta, helpottaa synnytyksen käynnistymistä sekä auttaa maidoneritystä. 

Myös rytmihäiriöiden hoito akupunktiolla on usein tehokasta. Jopa flimmeri on joissakin tapauksissa korjaantunut. 

Akupunktio on todella tehokas kivun lievittäjä kaikissa nivelvaivoissa. Polvikipuun akupunktiolla saadaan helpotusta usein välittömästi, koska akupunktio on ainut hoitokeino, jolla aktivoidaan kehon omaa polvinivelnesteen tuotantoa eli polven voiteluainetta.

Useinmiten ihmiset hakeutuvat akupunktioon jonkin oireen vuoksi. Vaikka näennäisesti hoitaisimme yläselkää, neulat hoitavat ja tasapainottavat samalla koko ihmisen, sisäelimet ja aineenvaihdunnan. Tosiasiassa ihmisellä ei tarvitsisi olla mitään ”vikaa”, mitä akupunktiolla lähdettäisiin hoitamaan, vaan hoidossa kannattaa käydä myös yleisvahvistukseksi, jotta mikään tauti ei tulisi. 

 

 

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen (Traditional Chinese medicine, TCM) mukainen akupunktio hoitaa aina ihmistä kokonaisvaltaisesti.